Aşure Tarifi

Aşure Tarifi

Türk mutfağının geleneksel tatlılarından biri olan aşure Muharrem ayının onuncu günü pişirilir. Aşurenin üstünü süslemek için nar, hindistan cevizi, kuş üzümü veya susam kullanılır. Benim aşurenin içinde yemeyi en çok sevdiğim şey kuru kayısıdır. Aşureye ayrı bir lezzet verdiğini düşünürüm.

Malzemeler

  • ½ su bardağı buğday
  • ½ su bardağı pirinç
  • ½ su bardağı kuru fasulye
  • ½ su bardağı nohut
  • ⅔ su bardağı kuru üzüm
  • 1 kahve fincanı ceviz
  • 1 kahve fincanı kuş üzümü
  • 6 adet kuru kayısı
  • 4 adet kuru incir
  • 2 çorba kaşığı tereyağı
  • 2 su bardağı toz şeker
  • 1 çorba kaşığı nişasta (½ su bardağı suda eritilmiş)
  • Susam

 

Yapılışı

  1. Nohut ve kuru fasulye yumuşayana kadar pişirilir. Suyu süzülüp bekletilir.
  2. Tencerenin içerisine 1 su bardağı su ve pirinç konur ve yarım saat harlı ateşte kaynatılır; sonra pirinçler bir gece boyunca ağzı kapalı olarak sıcak ortamda bekletilir.
  3. Diğer taraftan başka bir tencerenin içerisine 1 su bardağı su koyularak içine buğday atılır ve yüksek ateşte kaynatılır. Yine bir gece boyunca ağzı kapalı olarak sıcak ortamda bekletilir.
  4. Büyük bir tencerenin içine buğday ve pirinç koyularak üzerine az sıcak su ilave edilir ve kısık ateşte kaynatılır. Bu karışım sürekli karıştırılır. Tencerenin dibinin tutmamasına dikkat edilir.
  5. Bu karışımın üzerine kenara ayrılmış olan fasulye ve nohut ilave edilir.
  6. İncir ve kayısı ufak parçalara bölünür. Ayrı kaplarda ceviz, kayısı, incir, kuş üzümü ve kuru üzüm bol suda kaynatılarak haşlanır ve suyu süzülür.
  7. Kaynamış meyvelerin tamamı buğdaylı karışımın içerisine eklenir.
  8. Daha sonra bu karışıma tereyağı ve şeker ilave edilerek yaklaşık 20 dakika kaynatılır.
  9. Son olarak kaynayan karışıma nişasta ilave edilir ve 2 dakika daha kaynatılarak ateş söndürülür.
  10. Sıcak olarak kaselere boşaltılır ve soğumaya bırakılır.
  11. Süslemek için üzerine kuş üzümü, susam, nar veya ceviz koyularak servise hazır hale getirilir.

Etiketler:




Yorum Yaz