Çulama

Çulama

Çulama, pişirilmesinin haneye bolluk ve bereket getireceğine inanılan bir Girit yemeğidir. Anneannemin bayram gibi özel günlerde pişirdiği, sofrasından eksik etmediği bir numaralı yemekti. Görünüşü börek gibi; tadı ise mükemmeldir. Değişik tat arayanların kesinlikle pişirmesi gereken bir yemektir.

Malzemeler:
1 adet orta boy soğan
1 bütün tavuk
1 çay kaşığı yenibahar 1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı karabiber
2 çay kaşığı tarçın
100 g kuş üzümü
50 g dolmalık fıstık
5 adet yufka
50 g tereyağı
50 g zeytinyağı
2 su bardağı pirinç

Yapılışı:
1- Tencereye su konup tavuk haşlanır.
2- Haşlanan tavuk tiftilir ve suyu süzülür.
3- Pirinç yıkanır ve 15 dakika boyunca sıcak suda bekletildikten sonra süzülür.
4- Soğanın kabukları soyulur ve rendelenir veya rondodan geçirilir.
5- Diğer taraftan başka bir tencerenin içerisine zeytinyağı koyulur. Üzerine dolmalık fıstık ve rendelenmiş soğan ilave edilerek 5 dakika boyunca kavrulur. Daha sonra yıkanmış pirinç eklenir ve 5 dakika daha kavrulur. Kavrulmuş pirincin üzerine baharatlar ilave edilir ve 1-2 dakika kavrulur. Son olarak üzerine 3 su bardağı sıcak su ve kuş üzümü eklenerek iç pilav pişirilir. Piştikten sonra 10 dakika demlenir.
6- Fırın tepsisinin üzerine 1 adet yufka serilir ve fırça ile yağlanır. Aynı şekilde ikinci ve üçüncü yufkada serilir ve yağlanır.
7- Yufkaların üzerine pilav ve tiftilmiş tavuk dökülerek homojen bir şekilde dağıtılır.
8- Geri kalan 2 adet yufka ayrı ayrı koyulur, yağlanır ve fırına yerleştirmeden önce dilimlenir.
9- Önceden 200 oC’ye ısıtılmış fırında pembeleşinceye kadar pişirilir.
10- Diğer taraftan 2 su bardağı haşlanmış tavuk suyu ısıtılır.
11- Ilıtılmış tavuk suyu çulamanın fırından çıkmasına 5 dakika kala dökülür ve suyunu çekene kadar fırında pişirilir.
12- Tereyağı kızdırılır ve çulamanın üzerine homojen olarak dökülür.
13- Sıcak olarak servis yapılır.

Etiketler: ,




Yorum Yaz