"ege mutfağı" ile Etiketlenen Konular

Kıymalı Kabak Dolması için gerekli malzemeler: 1,5 kg kabak 2 su bardağı dolmalık pirinç 250 gr. yağlı kıyma 1 demet maydonoz 2-3 adet domates 1 yemek kaşığı domates salçası 1 tatlı kaşığı tuz 1 çay kaşığı karabiber 1 çay bardağı zeytinyağı Kıymalı Kabak Dolması yapılışı 1- Kabakların kabukları soyulur. Büyüklüklerine göre 2 ya da 3 eşit parçaya ayrılırlar. İçleri kabak oyacağı ya da tatlı kaşığı ile oyulur. İçlerine tuz serpilir ve tencereye...
Kıymalı Patlıcan Dolması için gerekli malzemeler: 1,5 kg. patlıcan 2 su bardağı dolmalık pirinç 250 gr. yağlı kıyma 2-3 adet domates 1 yemek kaşığı domates salçası 1 çay kaşığı karabiber 1 çay bardağı zeytinyağı 1 demet maydonoz 1 tatlı kaşığı tuz Kıymalı Patlıcan Dolması yapılışı 1- Patlıcanların kabukları soyulur, büyüklüklerine göre 2 ya da 3 eşit parçaya bölünürler. İçleri, oyacak y da tatlı kaşığı ile oyulur. Patlıcanlar kararmamaları için tuzlu suyun...
Biberli Patates Kızartması için gerekli malzemeler: 4 adet orta boy patates 4 adet orta boy biber 2 adet orta boy domates Biberli Patates Kızartması hazırlanışı: 1- Patates ve biber iyice yıkandıktan sonra doğranır. 2- Domates iyice yıkandıktan sonra rondodan geçirilerek tavanın içerisine aktarılır ve suyunu çekinceye kadar pişirilir. Ateşten alınmasına yakın üzerine 2 tatlı kaşığı sirke damlatılır ve bir süre daha pişirilir. 3- Tavanın içine yağ koyularak...
Kıymalı Lahana Sarması için gerekli malzemeler: 1 adet orta büyüklükte (yumuşak) lahana 2 su bardağı dolmalık pirinç 250 gr. yağlı kıyma 2-3 adet domates 1 yemek kaşığı domates salçası 1 çay kaşığı karabiber 1 çay bardağı zeytinyağı 1 demet maydonoz 1 tatlı kaşığı tuz Kıymalı Lahana Sarması yapılışı: 1- Lahana yaprak yaprak parçalara ayrılır. Orta ve sert ksıımları çıkartılıp atılır. 2- İçine 1 tatlı kaşığı tuz atılmış kaynar suda lahana yaprakları  haşlanır...
Kıymalı Biber Dolması için gerekli malzemeler: 750 gr. dolmalık biber 2 su bardağı dolmalık pirinç 250 gr. yağlı kıyma 2-3 adet domates 1 yemek kaşığı domates salçası 1 çay kaşığı karabiber 1 çay bardağı zeytinyağı 1 demet maydonoz 1 tatlı kaşığı tuz Kıymalı Biber Dolması yapılışı 1- Dolmalık biberlerin sapları, tohumları çıkarılır ve yıkanır. Sonra da tencereye dizilirler. 2- Bu aşamada dolma içini hazırlayacağız; yıkanmış  2 bardak pirincin içine; kıyma, ayıklanıp kıyılmış maydonoz, kabukları soyulup...
Zeytinyağlı Barbunya için gerekli malzemeler: 500 g barbunya 2 adet orta boy soğan 2 adet orta boy havuç 1 çay bardağı zeytinyağı 2 adet orta boy domates 350 ml kaynamış su 1 çay kaşığı şeker 1 çay kaşığı tuz 4-5 dal maydanoz (daha&helliip;)
Karnabahar, kış aylarının en çok tüketilen sebzelerinden biridir. C vitamini açısından zengin bir sebzedir. İşten yorgun argın gelindiği zaman veya ders çalışmaktan yemek hazırlamaya fırsatı olmayanlar için en pratik yemeklerden biridir. Pişerken eve sardığı koku muhteşemdir, insanın yedikçe yeme duygusunu daha da arttırır. Malzemeler: 1 adet orta boy karnıbahar 2 adet orta boy yumurta 3 çorba kaşığı un ½ çay kaşığı tatlı toz kırmızıbiber (isteğe...
İzmir dışından gelen misafirlerimizle pazar gezerken misafirimiz “Bu nedir?” diye sordu. Bu soru beni çocukluğuma götürdü. Çünkü annemin beni bu yemekle ilk tanıştırdığı gün aklıma geldi. Bana şöyle demişti: “Bu şevket-i bostan. Şaşırma! Şevket’in bostanı değil!!! Bu ot şifa kaynağıdır. İştah açar, ödem söktürür ve vücuda direnç sağlar.” Kısaacası, şevket-i bostan özellikle Ege yöresinde yetişen bir ottur. Yabani olarak yetişir...
Türk mutfağının lezzetli tariflerinden biri de kabak mücveridir. Evde kabağı yemek olarak yemek istemeyenler mücver yapabilir. Özellikle teflon tavada yapılan kabak mücveri çok sağlıklı ve kızartılmışına göre oldukça az kalorilidir. Malzemeler: 2 adet sakız kabağı ½ demet taze soğan ½ demet dereotu 100 gr beyaz peynir 1 adet yumurta 2.5 yemek kaşığı un Bir tutam tuz (kullanılan peynire göre karar verilir) 1.5 su bardağı çiçek yağı (daha&helliip;)
Yumurtalı patates, Giritliler tarafından sugato olarak bilinir. Hazırlaması pratik ve evde akşam yemeği hazırlanamadığı durumda kurtarıcı bir yemek çeşididir. Malzemeler: 4 adet orta boy patates 2 adet yumurta 4 çorba kaşığı süt 1 çay kaşığı tuz ½ çay kaşığı karabiber (daha&helliip;)
Zeytinyağlı Pırasa için gerekli malzemeler: 1 kg pırasa 2 adet orta boy pırasa 1/2 fincan pirinç 1 çay kaşığı tuz 1/2 fincan zeytinyağı 1 çorba kaşığı salça 1 adet limon (daha&helliip;)
Çeşme Köftesi (6 kişilik) gerekli malzemeler: 250 gr. kıyma yarım ekmekten bir dilim eksik miktarda bayat ekmek 2 adet orta boy soğan 2 adet yumurta 1 tatlı kaşığı karabiber 1,5 yemek kaşığı kuru nane ve tuz Çeşme Köftesi yapılışı: Bayat ekmekler suyla ıslatılıp elle hafifçe sıkılır. 10 dakika sonra kıyma ile karıştırılır. Kıymanın içine 2 yumurta kırılır ve soğanlar rendelenir. Tuz, karabiber ve nane eklenerek karılır. Karılan malzemeden birer yemek...
Pirinçli Ispanak malzemeler: 500 g ıspanak 1 adet kuru soğan 2 çorba kaşığı sıvı yağ 1 kahve fincanı pirinç Tuz, karabiber Pirinçli Ispanak yapılışı: 1- Ispanak köklerinden kesilip bol suda iyice yıkandıktan sonra bıçakla büyük parçalara doğranır. 2- Diğer taraftan soğanın kabukları soyulup rondodan geçirilir ve bir çelik tencerenin içerisinde yağla kavrulur. Daha üzerine ıspanakları da ilave edilip birkaç dakika kavrulur ve üzerine 1 su bardağı su ilave...
Kıymalı Ispanak gerekli malzemeler: 750 g ıspanak 2 adet orta boy soğan 150 g kıyma ¼ çay bardağı sıvıyağ ¼ su bardağı pirinç 1 çorba kaşığı salça bir tutam tuz 1 su bardağı sıcak su Kıymalı Ispanak Yapılışı: 1- Ispanaklar iyice yıkanır, ayıklanır ve ince bir şekilde doğranır. 2- Soğanın kabukları soyulup rendelenir ya da rondodan geçirilir. Diğer taraftan pirinç iyice yıkanır. 3- Tencerenin içine yağ, soğan ve kıyma konulup kısık ateşte yaklaşık...
Zeytinyağlı Yaprak Sarma için gerekli malzemeler: 500 g salamura asma yaprağı 4 adet orta boy soğan 1.5 çay bardağı zeytinyağı 1 demet dereotu 2 su bardağı pirinç 1 yemek kaşığı kuru nane 1.5 çay kaşığı karabiber 2 adet kesme şeker ½ adet limon 1 tatlı kaşığı tuz 3 su bardağı kaynamış su 3 tatlı kaşığı dolmalık fıstık (isteğe bağlı) (daha&helliip;)