"ege mutfağı" ile Etiketlenen Konular

İzmir dışından gelen misafirlerimizle pazar gezerken misafirimiz “Bu nedir?” diye sordu. Bu soru beni çocukluğuma götürdü. Çünkü annemin beni bu yemekle ilk tanıştırdığı gün aklıma geldi. Bana şöyle demişti: “Bu şevket-i bostan. Şaşırma! Şevket’in bostanı değil!!! Bu ot şifa kaynağıdır. İştah açar, ödem söktürür ve vücuda direnç sağlar.” Kısaacası, şevket-i bostan özellikle Ege yöresinde yetişen bir ottur. Yabani olarak yetişir...
Türk mutfağının lezzetli tariflerinden biri de kabak mücveridir. Evde kabağı yemek olarak yemek istemeyenler mücver yapabilir. Özellikle teflon tavada yapılan kabak mücveri çok sağlıklı ve kızartılmışına göre oldukça az kalorilidir. Malzemeler: 2 adet sakız kabağı ½ demet taze soğan ½ demet dereotu 100 gr beyaz peynir 1 adet yumurta 2.5 yemek kaşığı un Bir tutam tuz (kullanılan peynire göre karar verilir) 1.5 su bardağı çiçek yağı (daha&helliip;)
Zeytinyağlı Pırasa için gerekli malzemeler: 1 kg pırasa 2 adet orta boy pırasa 1/2 fincan pirinç 1 çay kaşığı tuz 1/2 fincan zeytinyağı 1 çorba kaşığı salça 1 adet limon (daha&helliip;)
Sütlü Balık için gerekli malzemeler: 600-700 g  beyaz etli balık (Levrek, mezgit ya da orfoz olabilir) 2 adet orta boy havuç 250 g mantar 1 adet orta boy soğan 3-4 adet defne yaprağı 3 su bardağı süt 1/3 su bardağı un 3 çorba kaşığı margarin 50 gr kaşar peyniri tuz ve karabiber (daha&helliip;)
Yoğurtlu Pancar Kavurması için gerekli malzemeler: 1 kg pancar ( yapraklı olarak ) 1 adet büyük boy kuru soğan 1 adet pırasa 1 çorba kaşığı salça zeytinyağı yoğurt, tuz ve pul biber (daha&helliip;)
Kıymalı Ispanak gerekli malzemeler: 750 g ıspanak 2 adet orta boy soğan 150 g kıyma ¼ çay bardağı sıvıyağ ¼ su bardağı pirinç 1 çorba kaşığı salça bir tutam tuz 1 su bardağı sıcak su Kıymalı Ispanak Yapılışı: 1- Ispanaklar iyice yıkanır, ayıklanır ve ince bir şekilde doğranır. 2- Soğanın kabukları soyulup rendelenir ya da rondodan geçirilir. Diğer taraftan pirinç iyice yıkanır. 3- Tencerenin içine yağ, soğan ve kıyma konulup kısık ateşte yaklaşık...
Zeytinyağlı Yaprak Sarma için gerekli malzemeler: 500 g salamura asma yaprağı 4 adet orta boy soğan 1.5 çay bardağı zeytinyağı 1 demet dereotu 2 su bardağı pirinç 1 yemek kaşığı kuru nane 1.5 çay kaşığı karabiber 2 adet kesme şeker ½ adet limon 1 tatlı kaşığı tuz 3 su bardağı kaynamış su 3 tatlı kaşığı dolmalık fıstık (isteğe bağlı) (daha&helliip;)
Kabak Çiçeği Dolması için malzemeler: 50 adet kabak çiçeği 3 adet orta boy soğan 4 adet orta boy domates 1 çay bardağı zeytinyağı 2 su bardağı pirinç 1 su bardağı bulgur 2 tatlı kaşığı kuru nane 1 çay kaşığı karabiber yarım demet maydanoz yarım demet dereotu 1 tatlı kaşığı şeker 1 adet limon suyu 1 tatlı kaşığı tuz 3 su bardağı kaynamış su 3 tatlı kaşığı dolmalık fıstık (isteğe bağlı) (daha&helliip;)
İzmir Köfte için gerekli malzemeler: 500 g kıyma 2 adet orta boy soğan yarım demet maydanoz 2 dilim bayat ekmek 1 adet yumurta bir tutam tuz 1 çay kaşığı karabiber 1 çay kaşığı kimyon 2 adet orta boy domates 1.5 çorba kaşığı salça 2 adet büyük boy yeşilbiber (daha&helliip;)
Tere Çorbası için gerekli malzemeler: 9 su bardağı tavuk suyu 1 demet tere 3 çorba kaşığı un 1 su bardağı süt 1 adet yumurta 1 su bardağı krema 1 adet limon 2 çorba kaşığı tereyağı yarım çay kaşığı şeker ve tuz Tere Çorbası yapılışı: 9 bardak tavuk suyu bir tencerede kaynatılır. Bir kapta un, limon suyu ve yumurta iyice karıştırılır ve kaynamakta olan tavuk suyuna azar azar yedirerek ilave edilir. Tere yaprakları ayıklanır ve bir...
Radika Salatası için malzemeler: 1 demet radika 1 adet limon 1 yemek kaşığı tuz yarım çay bardağı zeytinyağı zeytin (isteğe bağlı) Radika Salatası yapılışı: Radikaların kökleri ayıklanır ve iyice yıkanır. Bir tencereye su doldurulup içine 1 yemek kaşığı tuz ilave edilerek kaynatılır. Radikalar kaynayan suya atılır ve sapları yumuşayıncaya kadar haşlanır. Sonra süzülerek servis tabağına alınır. Soğuduktan sonra üzerine yarım çay bardağı zeytinyağı ve limon suyu eklenir. İstenirse zeytin ile süslenerek servis yapılabilir.
Yoğurtlu Semizotu Salatası için malzemeler: 300 gr. semizotu 2 diş sarımsak 2 su bardağı yoğurt 1,5 tatlı kaşığı tuz Yoğurtlu Semizotu Salatası yapılışı: Semizotları yıkanıp ayıklandıktan sonra ince ince kıyılır. Sarımsaklar soyulup havanda ezilir. Ezilen sarımsaklar, 2 bardak yoğurt, ve 1,5 tatlı kaşığı tuz semizotuna ilave edilir. Karıştırılarıldıktan sonra servise hazır hale gelir.
Zeytinyağlı Arapsaçı için gerekli malzemeler: 1 kg arapsaçı 2 adet orta boy soğan 1 çay bardağı zeytinyağı yarım limonun suyu 2 su bardağı su 1 fiske tuz Zeytinyağlı Arapsaçı Yapılışı: Arapsaçı iyice yıkanıp ayıklanır ve ikiye bölünerek tencereye yerleştirilir. Zeytinyağı, ince ince doğranmış soğan, limon suyu, tuz ve 2 bardak su ilave edilerek pişmeye bırakılır. Kaynamaya başladıktan sonra kısık ateşte 30-40 dakika daha  pişirilir.
Bulamaç Çorbası için malzemeler: 100 gr. kıyma 1 yemek kaşığı tereyağı 2 adet orta boy soğan yaklaşık 1 su bardağı un 5 su bardağı tavuk suyu tuz ve karabiber Bulamaç Çorbası yapılışı: Kabukları soyulup ince ince doğranan soğanlar, yağda pembeleşinceye kadar yaklaşık 3- 4 dakika karıştırın.  Üzerine kıyma eklenip 5 dakika süre ile karıştırmaya devam edin. Diğer tarafta, una tavuk suyunu, karıştırarak yavaş yavaş ilave edin ve sonra kıymanın üzerine boşaltın. Kısık ateşte kaynayana kadar karıştırmaya...
Domatesli Börülce için malzemeler: 750 g taze börülce 2 diş sarımsak 1 tatlı kaşığı toz şeker 2 adet orta boy soğan 3 adet orta boy domates ¾ çay bardağı zeytinyağı 1 adet limon bir tutam tuz Domatesli Börülce yapılışı: 1- Taze börülceler iyice yıkanıp kılçıkları ayıklanır. 2- Soğanın kabukları soyulup küp şeklinde küçücük doğranır. 3- Sarımsağın kabukları soyulup havanda iyice ezilir. 4- Domatesler iyice yıkanıp kabukları soyulduktan sonra küp şeklinde doğranır. 5- Ayıklanmış börülceler...