Fasulye Çorbası
BUKE GARNİ: Defneyaprağı, maydanoz sapları ve yaban kekiği bir iple birbirlerine bağlanır. Bir ucu uzun bırakılır. Böylece pişme sırasında yemeğin içine sarkıtılan Buke Garni gerektiği zaman kolayca yemeğin dışına alınıp atılır. Gerekli görülürse buke garni bir tülbende sarılarak da hazırlanılabilir.
Fasulye Çorbası için gerekli malzemeler:
250 g kuru fasulye
1 adet orta boy soğan
2 sap pırasa
1 adet buke garni
1 adet rendelenmiş domates
3 adet orta boy patates
4 sap kereviz
4 çorba kaşığı tereyağı
ve tuz
Fasulye Çorbası yapılışı:
1- Fasulyeler ayıklanıp iyice yıkandıktan sonra 4 saat soğuk suda bekletilir. İsteğe bağlı olarak fasulyelerin daha iyi kabarması için 1 gece de bekletilebilir.
2- Fasulyelerin suyu süzülür ve üzerine 2.5 litre sıcak su ilave edilerek pişirmeye konur.
3- Fasulyelerin üzerine kabukları soyulmuş soğan, sarımsak ve buke garni ilave edilir.
4- Kereviz ve pırasa iyice yıkanarak incecik doğranır ve 1 çorba kaşığı tereyağı ile kısık ateşte kavrulur.
5- Domatesin kabukları soyularak rendelenir ve kavrulmuş sebze karışımına ilave edilir.
6- Fasulyeler yumuşayınca içinden soğan ve buke garni çıkartılarak domatesli sebzeli karışımına ilave edilir.
7- Bu karışım daha sonra püre yapar gibi ezilir ve tekrar pişmeye konur.
8- Üzerine tuz ilave edilerek servise hazır hale getirilir.