İrmik Helvası

İrmik Helvası
ipucu.org soru-cevap

Bir zamanlar Osmanlı mutfağının en çok pişirilen tatlılarından biriydi. Bu tatlıdaki en önemli nokta pişirirken sürekli karıştırmaktır. Ayrıca irmik helvası bakır tencerede piştiği zaman daha lezzetli olur.

Malzemeler:
1.5 su bardağı irmik
150 g tereyağı
30 g dolmalık fıstık
1.5 su bardağı şeker
1.5 su bardağı süt
1 su bardağı su
3 çorba kaşığı toz şeker (demlenirken üzerine serpmek için)
2 çay kaşığı tarçın

Yapılışı:
1- Tencereye tereyağı koyularak eritilir.
2- Üzerine irmik ilave edilerek kısık ateşte açık pembe renk elde edinceye kadar kavrulur.
3- Bu karışıma dolmalık fıstık eklenerek birkaç dakika daha kavrulur.
4- Diğer taraftan süt ve şeker başka bir tencerede harlı ateşte kaynatılır.
5- Hazırlanan süt şeker karışımı kavrulan irmiğin üzerine dökülür.
6- Delikli kepçe ile karıştırılarak tencerenin kapağı kapatılır ve kısık ateşte 15 dakika pişirilir.
7- Son olarak üzerine 3 çorba kaşığı toz şeker ilave edilir ve 5 dakika daha kısık ateşte pişirilir.
8- Pişen irmik helvası 15 dakika demlenmeye bırakılır.
9- Demlenen helvaya tarçın serpilerek servise hazır hale getirilir.

Etiketler: ,





Yorum Yaz