Kuzu Etli Şevket-i Bostan

Kuzu Etli Şevket-i Bostan

İzmir dışından gelen misafirlerimizle pazar gezerken misafirimiz “Bu nedir?” diye sordu. Bu soru beni çocukluğuma götürdü. Çünkü annemin beni bu yemekle ilk tanıştırdığı gün aklıma geldi. Bana şöyle demişti: “Bu şevket-i bostan. Şaşırma! Şevket’in bostanı değil!!! Bu ot şifa kaynağıdır. İştah açar, ödem söktürür ve vücuda direnç sağlar.” Kısaacası, şevket-i bostan özellikle Ege yöresinde yetişen bir ottur. Yabani olarak yetişir ve dikensi yaprakları vardır. Giritli Türklerin pişirmekten zevk aldığı bir o kadar da yıkaması zahmetli olan bir yemektir. Özellikle kuzu etli olarak pişirilir.

Malzemeler:
500 g şevket-i bostan
300 g kuzu kuşbaşı et
1 adet limon
2 çorba kaşığı un
1 çay kaşığı tuz
Zeytinyağı

Yapılışı:
1- Kuşbaşı doğranmış düdüklü tencerede güzelce kavrulur.
2- Diğer taraftan şevket-i bostan suda kum kalmayınca kadar iyice yıkanır. Düdüklü tencerede 10 dakika haşlanır ve kevgirle tencereden alınıp suyu süzülür.
3- Düdüklü tencereye et koyulur ve 1-2 dakika karıştırılır. Daha sonra üzerine şevket-i bostan ve tuz ilave edilerek güzel bir şekilde karıştırılır.
4- Bir kabın içerisine un ve limon suyu koyulur ve iyice çırpılır.
5- Hazırlanan terbiye ve şevket-i bostanı haşlamakta kullanılan su etin üzerine ilave edilir ve et, şevket-i bostan yumuşayıncaya kadar pişirilir.
6- Sıcak olarak servis edilir.

Etiketler: , , , , ,




Yorum Yaz