Mercimek Köftesi Tarifi

Mercimek Köftesi Tarifi

Mercimek Köftesi malzemeler:
1 su bardağı kırmızı mercimek
3 su bardağı su
1.5 su bardağı ince bulgur
2 adet orta boy kuru soğan
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çorba kaşığı biber salçası
Pul biber (isteğe bağlı)
1 çay bardağı sıcak su
1 çorba kaşığı domates salçası
1 demet maydanoz
5-6 adet yeşil soğan
1.5 tatlı kaşığı tuz
Marul

Mercimek Köftesi yapılışı:
1- 3 su bardağı su çelik tencereye konup kaynatılır. Kaynayan suya önceden taşı ayıklanmış ve yıkanmış kırmızı mercimek ilave edilir. Tencerenin kapağı aralık bırakılır. Mercimekler ezilip hafif sulu kalıncaya kadar kaynatılır. Eğer mercimeğin bütün suyu çektirilirse mercimekli köfte kuru olur.

2- İnce bulgur geniş ve yayvan bir kaba alınıp üzerine sulu mercimek ilave edilir. Bu karışımın ağzı kapatılıp daha sonra demlenmeye bırakılır. Demlenme süresi yaklaşık 40-45 dakikadır.

3- Diğer taraftan soğanın kabukları soyulup rendelenir veya rondodan geçirilir. İnce doğranmış soğan ve 1 çay bardağı sıvı yağ bir tavaya aktarılıp soğanlar pembeleşene kadar pişirilir. Üzerine biber salçası, domates salçası ve isteğe bağlı pul biber ilave edilir. Bu karşıma son olarak 1 çay bardağı sıcak su eklenerek kaynatılır.

4- Salçalı karışım, daha sonra mercimek-bulgur karışımının üstüne ilave edilip hazırlanan yeni karışımın ağzı kapatılıp dinlenmeye bırakılır.

5- Taze yeşil soğanlar ve maydanoz iyice yıkanıp incecik doğranır.

6- Salçalı mercimek-bulgur karışımına tuz ilave edilip elde 8-10 dakika yoğrulur. Yoğrulan bu karışıma en son yeşillikler ilave edilir ve ekstradan 3-4 dakika daha yoğrulur. Hazırlanan karışım sulu olursa üzerine ekstradan ince bulgur ilave edilebilir.

7- Elde köfte şekli verilip marulla şekillendirilmiş servis tabağına aktarılır.

Not: Servis tabağına yerleştirdikten sonra arzuya göre limon suyu gezdirilebilir.

Etiketler:




Yorum Yaz