Mevsimine Göre Balık Önerileri

Mevsimine Göre Balık Önerileri

Omega-3 açısından zengin olan balık, yetişkinler kadar çocukların da beslenme listesinde mutlaka bulunmalı. Her balık için balık mevsimi farklılık gösterir. Mevsiminde tüketilen balıkların çok daha lezzetli ve faydalı olacağından dolayı her balığı ayında tüketmek de fayda var. Bir balık mevsim tablosu buzdolabı üzerine asılırsa ya da mutfakta ulaşılabilecek bir yerde bulundurulursa hangi mevsimde hangi balığın yenilebileceğini bilmek ve doğru zamanda doğru balığı pişirebilmek adına faydalı olacaktır.

Peki hangi balık, hangi mevsimde yenmeli?

Palamut
Palamut sevenler için palamutun en lezzetli zamanı Eylül başından Kasım sonlarına kadar olan dönem. Bu dönemde çok yağlı olduğundan tavası biraz ağır kaçar, ağır tat tercih etmeyenler tavayla pişirme yönteminden uzak durursa daha iyi. Izgarası ve fırını çok daha ideal. Aynı mevsimde yahnisi de harika olur. Diğer mevsimlerde tavası yapılabilir.

Lüfer
Eylül ortasından aralık başına kadar olan zaman lüferin en yağlı ve lezzetli olduğu dönem. Bu dönemde ızgarası tavsiye edilmekte. Diğer zamanlarda büyüklüğüne göre pilakisi, buğulaması, kağıt kebabı da tercih edilebilir.

Çipura
Aslında çipura her mevsimde yenebilir fakat en lezzetli zamanı ne zamandır denilirse; Ağustos-Aralık ayları arası. Izgarada ve fırında yapılarak yenmesi çok daha lezzetli olacaktır. Buğulaması, ızgarası, çorbası ve fırını da ayrıca çok güzel olur.

Uskumru
Uskumru sevenlere güzel haber; uskumru her mevsim yenebilmekte. Buna rağmen Ekim ve Kasım ayları en lezzetli dönemidir. Bu mevsimlerde çok yağlı olacağı için tavası pek tavsiye edilmez. Izgarası, kağıt kebabı, dolması, köftesi ve tuzlaması çok güzel olur.

Tekir
Tekir sevenler şanslı çünkü bu balığı her mevsimde tercih edebilirler. Ama gene de en lezzetli zamanı ne zamanı hangi dönemdir diye merak edilirse; Temmuz-Ekim ayları arası. Tavasının ve kağıt kebabının tadına doyum olmaz.

Sardalya
En lezzetli mevsimi Haziran-Ekim aylarıdır. Sardalyanın damak lezzetine bağlı olarak ızgarası, fırın ve kağıt kebabı, buğulaması ve pilakisi yapılabilir. Kasım-Haziran ayları arasında da sardalya yemek isteyenler pilaki ve buğulamasını tercih etmeli çünkü diğer yöntemlerle yapılsa da, esas mevsimindeki gibi lezzetli olmayabilir.

Barbunya
Barbunya sevenler ise özellikle Temmuz ile Ekim ayları arası en lezzetli zamanı olan barbunyanın tavası, ızgarası ve kağıtta kebabı ile kendine ziyafet çekebilir.

Hamsi
Izgara, fırın, tava, kağıt kebabı, buğulama, pilaki, yahnisi çok lezzetli olan hamsiyi Kasım, Aralık,  ve Ocak, Şubat aylarında yemekte fayda var. Çok daha lezzetli.

Mezgit
Şubat-Haziran arasında mutlaka bu balığın tadını çıkarmalı.

Birbirinden lezzetli balıkları sofralarından eksik etmek istemeyenler, çeşitli balık tarifleri deneyerek balık yemenin tadını çıkarabilirler.

Etiketler:




Yorum Yaz